Veel -inmiddels- volwassenen zullen het zich nog wel herinneren: hun slaapkamer uit hun tienertijd. Dit kamertje was een weerspiegeling van de fases waar een tiener op dat moment doorheen gaat. Stille liefdes op klasgenootjes of juist tot over je oren verliefd op hun grote maar onbereikbare idool. Maar waarom hingen we in die tijd onze slaapkamer vol met posters, en gebeurt dat inmiddels (bijna) niet meer?
Je identiteit werd mede door muziek bepaald
De tienertijd is een zeer interessante tijd waarin een mens zich ongelofelijk snel ontwikkelt. Niet alleen verandert er van alles in je lichaam, ook je identiteit wordt in deze jaren gevormd voor de rest van je leven. En muziek speelt daar een hele grote rol bij. Denk maar eens terug: vaak wist je van iedereen uit je oude klas wel wie naar welke muziek luisterde. Vaak kon je het zelfs zien aan kleding en make-up. Maar zodra je de slaapkamer binnenstapte van een vriend of vriendin wist je zeker waar diegene naar luisterde: niet zelden hing een kamer bomvol met muziekposters van hun grote idolen. Voor een tiener is het belangrijk om zich te identificeren met waar het op dat moment aan wil spiegelen: vaak grote popsterren of beroemde acteurs.
Waarom worden er nu geen posters meer opgehangen door tieners?
Inmiddels blijken de tijden wel te zijn veranderd. Bomvolle tienerkamers met posters zijn namelijk zo goed als verleden tijd. Er zijn inmiddels onderzoeken gedaan hoe het komt dat deze wereldwijde trend veranderd is. En nu blijkt dat het niet zo is dat tieners geen idolen meer hebben, maar deze adoratie simpelweg anders uiten. Ze identificeren zich liever door middel van kleding, schoenen en make-up dan door posters op te hangen. Wat ook veranderd is, is dat er bijna geen tijdschriften meer bestaan waar posters te verkrijgen zijn. Waar vroeger de Hitkrant het belangrijkste tienertijdschrift was, is deze nu verdwenen en gebeurt er veel meer online. Muziek wordt gestreamd in plaats van gekocht, waardoor deze ook minder zichtbaar aanwezig is in de slaapkamer. Maar wat nog wel onveranderd is en wat voorlopig ook nog wel zal blijven, is dat concerten volop bezocht worden en dat tieners zich dan zoals vanouds volledig laten gaan.