De akoestiek in een muziekstudio

Eén van de meest essentiële dingen in een muziekstudio is een uitmuntende akoestiek. Alleen wanneer de akoestiek perfect is uitgebalanceerd krijg je een eerlijke luisteromgeving. Het resultaat daarvan is dat de muziekopname een consistente kwaliteit heeft, onafhankelijk van de soort speaker die wordt gebruikt bij het afspelen van de muziek. Kortom, goede akoestiek is de belangrijkste onderscheidende factor tussen professionele en amateurstudio’s.

De akoestiek van een muziekstudio hangt van een drietal hoofdfactoren af. Zo is er de absorptie van hoge frequentie, van lage (bas) frequentie en iets dat men diffusie noemt. In dit artikel richten we ons even volledig op de absorptie van hoge frequentie. Geluid bestaat namelijk uit hoge-, midden- en lage tonen, waarbij hoge tonen een korte golflengte en lage tonen een lange golflengte hebben. Om deze hoge tonen met korte golflengte te absorberen kunnen verschillende materialen worden gebruikt, waarbij elk soort materiaal zijn eigen specifieke plek in de muziekstudio heeft.

De vloer

Je ziet vaak dat er tapijt of vloerkleden op de vloer van een muziekstudio gelegd zijn. Of dit nu effen gele, groene, grijze of blauwe vloerkleden zijn of kleden met een druk patroon maakt wezenlijk geen verschil en is puur aan smaak gebonden. Het gaat er feitelijk enkel om dat er een relatief dun absorberend materiaal aanwezig is dat de hoge tonen uit de ruimte filtert.

De hoogte van de pool van een vloerkleed maakt overigens ook nog een verschil. Wanneer een vloerkleed slechts 1 centimeter hoog is, kan het kleed enkel de frequenties dempen welke kleiner dan 1 cm zijn. Een hoogpolig vloerkleed is daarom aan te raden. Het vergt natuurlijk wat meer onderhoud gezien je het vaker zult moeten stofzuigen. Toch zul je er qua demping van de hoge frequenties een breder resultaat mee krijgen.

De wanden

Op de wanden van een muziekstudio worden vaak speciale panelen gemonteerd. Deze zogeheten broadband absorbers zijn in feite houten frames die zijn bekleed met stof en met een kern van mineraal- of polyesterwol. De dikte van de panelen is tussen de 25 en 100 millimeter, wat ze erg effectief maakt in het egaliseren en verkorten van frequenties vanaf 100 Hz.