Muziek produceren vanuit huis

In dit computertijdperk hebben we allerlei hulpmiddelen tot onze beschikking om muziek te kunnen maken. Je hoeft daarvoor al lang niet meer een professionele muziekstudio te benaderen om je te helpen met het maken van een lied tot en met het opnemen van alle muziek. Met dit artikel willen we je een indruk geven wat je kunt doen om vanuit je eigen beperkte middelen toch je muzikale talent de ruimte te geven.

Muzikaal talent is het fundament dat niet op zichzelf kan staan

Je muzikaal talent is fundamenteel. Onvoldoende talent reduceert je creatieve producties. Je moet voorkomen dat je muziek altijd hetzelfde klinkt en dat betekent dat je muzikale variaties moet creëren. Daarvoor is talent echt heel belangrijk. Dat wil overigens niet zeggen dat je niet succesvol kunt zijn.

Tools weten te gebruiken

Een ander aspect is weten hoe je naast je instrument je tools optimaal kunt gebruiken. Tegenwoordig is het overgrote deel daarvan gelieerd aan een computer. Dan is het handig dat je voldoende weet om er goed mee te kunnen werken. Diverse websites werpen een blik op hoe je dit het beste kunt benaderen. Kijk bijvoorbeeld naar Onlineproduceren.nl waarbij je met 3 simpele vragen jezelf een startpunt geeft waarmee je zou kunnen beginnen. Het hoeft namelijk niet allemaal het beste en duurste te zijn. Tweedehandse spullen kunnen prima resultaten opleveren, zolang je maar weet wat je doet. Bedenk ook dat in de meeste gevallen niet de volle capaciteit van de meeste tools gebruikt worden. We geloven niet dat muziekproductie software door de meeste thuisgebruikers in volle capaciteit benut wordt, terwijl de mogelijkheden er wel in zitten en er ook voor betaald is.

Homestudio

Voor serieuze aspirant producers is het goed als je zou kunnen werken aan een homestudio. Een plek die toegewijd is aan het maken van muziekproducties. De spullen die je daarvoor nodig hebt hangen wel sterk af van je basisinstrumentarium die je gebruikt voor de muzikale compositie, de bijkomende tools om deze vast te leggen en allerlei attributen die het allemaal praktisch en ordelijk maken. Je hebt bijvoorbeeld minstens een comfortabele bureaustoel en bureau nodig met een computer en randapparatuur waaraan je instrumenten gekoppeld worden. Vooral in een thuissituatie is het raadzaam om een goede hoofdtelefoon te hebben, zodat je geluidsoverlast voor andere bewoners of buren tot een minimum beperkt. De lijst van instrumenten, tools en dergelijke kan heel beperkt zijn of juist zeer uitgebreid zijn. Ons advies is beperk het in het begin zoveel mogelijk. Uitbreiden kan altijd, maar laat de productieresultaten daaraan bijdragen. Als je merkt dat het je bevalt en je wilt er meer geld in steken, ook al verdien je er niets aan, dan heeft het zin om uit te breiden.

Hard werken en netwerken

De 2 elementen die misschien wat minder belicht worden, zijn dat je voor elke vorm van succes wat je wilt bereiken altijd hard moet werken en ook goed moet kunnen netwerken. In de muziekindustrie bepaalt je netwerken het grootste deel van je succes. Je hebt diverse online communities of platformen waar je kunt beginnen om jezelf en je producties te promoten.