Muziek maken zonder een instrument aan te raken

Nog niet zo heel erg lang geleden was muziek maken alleen weg gelegd voor mensen die al vanaf jonge leeftijd een instrument in de handen was gedrukt. Muziek opnemen kon alleen met dure apparatuur, die je kon huren in een studio. Het resultaat kreeg je op een bandje mee dat je met de post en/of persoonlijk moest zien te verspreiden om ontdekt te worden. Maar ook deze markt is met zijn tijd meegegroeid.

Tegenwoordig kun je gewoon vanuit huis je eigen muziek maken. En daar heb je bijzonder weinig dure spullen voor nodig.

Computer

Zelfs je computer hoeft niet de nieuwste of het duurste exemplaar te zijn. Een refurbished Imac is zeer betaalbaar en over het algemeen heel erg geschikt voor de meeste muzieksoftware.

Vereisten:

  • 8 gig intern geheugen
  • I5 of i7 processor
  • Twee SSD harde schijven. De eerste heb je nodig om je besturingssysteem en programma’s te draaien en de tweede om je muziek op te slaan.
  • Een externe harde schijf voor back-ups

DAW

Muzieksoftware wordt ook wel een ‘Digital Audio Workstation’ of DAW genoemd. Hier is tegenwoordig een grote variatie van op de markt te verkrijgen.

Wat kun je met een DAW?

Met een DAW kun je digitale audio opnemen, afspelen en bewerken. Je kunt audio en midi signalen opnemen, aanpassen en geluid goed afstemmen.

Onder de DAW’s is er een ruim aanbod waarbij elke versie zijn eigen voor- en nadelen heeft. Bekende programma’s die veel gebruikt worden onder muziekproducers zijn Logic Pro X en Ableton Live, maar je kunt ook eens kijken naar FL Studio of Cubase die steeds meer winnen aan populariteit.

AFLUISTERING

Wat je ook doet met muziek, een goede afluistering is essentieel. Het geluid verlaat je computer via de geluidskaart, dat wordt de interface genoemd. Zo’n interface is meestal een alles-in-een oplossing. Er zijn verschillende betaalbare opties op de markt.

Daarnaast heb je natuurlijk een goed stel monitoren en koptelefoons nodig om het geluid zo accuraat mogelijk weer te geven.

OPNEMEN

Besluit je ook te willen recorden of samplen? Dan is een microfoon en een pre-amp een must.

De pre-amp zit als het goed is ook op de interface/geluidskaart. Qua microfoon kun je, als je net begint, wel met een allround microfoon uit de voeten.