DJ worden doe je zo!

Muziek is belangrijk voor bijna iedereen. Het zorgt voor inspiratie, kan de juiste sfeer bepalen, en speelt de boventoon in veel van onze beste herinneringen.

Tegenwoordig zien we het steeds meer: DJ’s die niet alleen op feestjes en in clubs, maar ook in cafés en zelfs restaurants of kledingwinkels draaien. Het is een droom voor velen. Maar hoe begin je hieraan? Hier zijn een aantal tips voor de eerste stappen op weg naar jouw DJ-droom.

Muziek luisteren

Luisteren, luisteren, luisteren. Dat is de eerste stap. Je kunt geen DJ worden als je niet gek bent van muziek en bekend bent met veel verschillende artiesten, muzieksoorten en stromingen. Je kunt hiervoor luisteren naar sets, mixes en songs op Spotify, Soundcloud, Youtube en Mixcloud.

Je moet zorgen dat je een gevoel voor muziek ontwikkelt; om een goeie set te kunnen mixen moet je weten wat wel en wat niet werkt. Ga leren van echte DJ’s door goed te luisteren in een club of ga naar een festival: Hoe begin je met een set en hoe eindig je? En wat doe je daar tussenin? En de allerbelangrijkste vraag: hoe krijg je het publiek mee?

Software en Gear

Uiteraard heb je wel het éé en ander nodig: populaire software onder DJ’s zijn Ableton, Traktor en Serate Dj. Daarnaast heb je je DJ-gear nodig om mee te kunnen mixen. Als je nog starter bent, kun je best uit de voeten met een basismodel, zoals Pioneer DJM-850 mixer of de Denon DN-X1600.

Neem je eigen mix op

Heb je een beetje de juiste feel gekregen bij de software en gear, dan kun je aan je eigen mix beginnen. Stel je voor dat je je luisteraars meeneemt op een reis, met een beginpunt, een roadtrip en een eindpunt. Dit kan je zelf uitvogelen door het gewoon te proberen, of je kunt besluiten om een paar dj-lessen te volgen. Dit kan gewoon online, maar er zijn ook groepslessen beschikbaar. Deel je mix op Soundcloud, Mixcloud of facebook, en neem de feedback ten harte.

Laat jezelf aan de wereld horen

Dan is het tijd om je werk aan de wereld te presenteren, want daar doe je het uiteindelijk voor. Begin klein, met een huisfeestje of verjaardag. Grijp elke kans die je krijgt om ervaring op te doen.

Ga connecties op doen, door langs plekken te gaan waar vaak DJ’s draaien. Maak connecties, laat demo’s achter. Zorg dat mensen je kennen. Je kunt bij kroegen en clubs vragen of je op een minder drukke avond een uurtje mag draaien. Of organiseer je eigen feestje, en zet je naam lekker groot op de flyers.

Administratie

DJ worden moet je eigenlijk gewoon zien als een ondernemerschap. Je begint je eigen bedrijf, en bouwt je eigen clientèle op. Hier komt een heleboel administratie bij kijken, waar je wellicht niet altijd zin hebt. Dat lijkt nogal wat werk die je liever in muziek steekt.

Tegenwoordig is het niet meer nodig dat dit een grote investering van tijd en energie is. Er zijn verschillende soorten Customer Relationship Management software beschikbaar om al dit soort zaken makkelijk te regelen. Via https://www.lime-technologies.nl kun je gemakkelijk je eigen klanten managen. Met de tijd die je hiermee bespaart, kun je weer een te gekke nieuwe set mixen.